The Experiment
Filmrecension av Céline Ibrahim
Om filmen
Filmen handlar om ett socialpsykologiskt fängelseexperiment där 26 män frivilligt ställer upp i två veckor i utbyte mot pengar. Dessa män får gå in i två olika roller som forskarna bestämmer utifrån sina undersökningar. De blev uppdelade i 20 fångar och 6 vakter. Självaste experimentet handlar om att studera människors beteende i en fängslad situation. Forskarna satte upp tydliga regler för att experimentet ska vara så mänskligt som möjligt. Ett exempel är att fysiskt våld inte var tillåtet. Om man sedan inte följde reglerna kunde det leda till att experimentet inte fortsatte vilket i sin tur betyder att männen får lämna faciliteten tomhänta. Det tar inte lång tid förrän experimentet träder fram och det blir kalabalik.
Egen reflektion/analys
Socialisation är en livslång process av olika sociala situationer som formar vår identitet och personlighet. Detta experiment är en sekundär socialisation som utspelar sig i fångenskap, agenterna vakter och fångar är tvungna att samspela för att samvaron ska fungera på ett till givande sätt. “Vakt” och “fånge” har olika positioner i samhället, det vill säga olika status. Vakten har den överordnade makten och även möjlighet att ge order medan fångarna andra sidan inte har en position där makt är lämpligt utan de ska endast lyda den som besitter makten. Positionerna har en stor klassklyfta mellan sig vilket gör att relationen gentemot varandra skapar fiendskap och illvilja. Detta kan påverka rollen som individen innehar i en grupp. Det vill säga, agget som rollerna har i förhållande till varandra. Fångarna är oftast genom att inte lyda vakterna för att dem i en annan socialisation hade gjort likadant. I början av filmen märkte man hur fångarna var stolta och prioriterade sin värdighet före lydnad. Men hädanefter när fångarna kom in i sina roller alltmer så förlorade många sin prestige. De märkte att man i rollen som fånge bestraffas om man står upp för sig själv och genom den kunskapen anpassade de sig. För vakterna var det tvärtemot. De märkte så småningom att det var okej att ge order, bestraffa och vara lite extra spydig. Ingen klandrade ju dem?
Individer reagerar och hanterar roller de får i livet beroende på sin egna intelligens. Alla personer är olika och bär även med sig olika erfarenheter från tidigare företeelser. Fast det behöver inte bara handla om kunskap utan också hur man är som person. Är man svag för grupptryck? Har man tillräckligt starka åsikter eller ger man oftast med sig? Är man känslig eller tycker man att rätt ska vara rätt oavsett omständigheterna? Deltagarna hanterade sin nya roll på olika sätt. Vissa tog det väldigt seriöst och tappade sig själva på vägen som exempelvis “Barris”. Han fick rollen som vakt och med tiden fick han auktoritet i sin grupp som gav honom förfogandet att ta beslut som inte var allt för humanitära. Auktoritet kommer från att många håller med och tillåter en person att styra och ställa lite extra vilket givetvis skapar grupptryck. Ibland är man tvungen att hålla med fastän man själv inte tycker på det viset. Det handlar mycket om fruktan att andra i gruppen ska gå emot en. Ett konkret exempel var när Barris i filmen kissade på “Travis” vilket gjorde att fler av de andra vakterna gjorde samma sak vilket är en form av grupptryck. I den här situationen var det faktiskt några få som tyckte det var helt absurt och gick därifrån.
Anledningen till att det just blev Travis som förödmjukades var för att det var han som hade fått auktoritet bland fångarna. Travis var kärnan till att få resten av fångarna att lyda. I rollen som fånge tappade inte Travis sig själv, det vill säga att han gjorde det han tyckte var rätt utan hänsyn till att han sedan skulle straffas av vakterna eller förlora chansen till pengar. Han prioriterade rollen som Travis istället för rollen som fånge där han egentligen borde ligga lågt för att slippa “ta skiten” för alla andras skull. Ett exempel ur filmen där han tog en risk var när han försökte rädda sin medfånge “Benjy” som led av diabetes och verkligen behövde insulin. Han var villig att betala vakten “Bosch” för att han skulle hämta insulinsprutan från Benjys väska vilket innebar att bryta mot reglerna. Travis hade helt klart för sig vad etik och moral innebar och han tänkte inte låta rollen som fånge påverka hans egna värderingar.
Recension
För mig kändes filmen väldigt grov och extrem då den skiljer sig från vad jag vanligtvis brukar titta på. Fast jag tyckte ändå att filmen fångade mitt intresse med tanke på att den var baserad på en verklig händelse. Jag blev istället väldigt fascinerad av experimentet och vad deltagarna faktiskt var kapabla till i sina roller som vakt eller fånge.
Du har skrivit en tydlig och väl strukturerad recension där du får in dem sociologiska begreppen i rätt sammanhang. Du har även beskrivit filmen noggrant, dock skulle du kunna förklara ursprungsidén till detta experiment. Utöver det var det en väldigt bra recension, bra jobbat!
SvaraRaderaMan tackar!
RaderaTack Céline!
SvaraRaderaEn mycket bra recension levererad!
CU
Nader