Summa sidvisningar

15,234

måndag 2 oktober 2017

Vår sociolog, Émile Durkheim: Alice Lennartsson, Ida Österman & Emmilie Ångström

Émile Durkheim - Redovisning
Émile Durkheim kan liknas med kristendomens jesus då han ibland kallas sociologins fader när sociologin uppkom. Durkheim skulle få stor betydelse för sociologin och hans idéer om samhället och människan inspirerar och påverkar än idag sociologer världen över. Han kom också att bli europas och frankrikes första professor i sociologi.

Strukturen var viktigast för honom det vill säga att man ska ha en struktur i samhället. Ett exempel är att i de flesta familjer så ska kvinnan sköta hemmet och då blir kvinnan en struktur i samhället. Andra kan vara att män får bättre lön än kvinnor. Eller att de flesta kriminella är män. Vi lever efter strukturen som formar vårt samhälle och det var det han tyckte var viktigast.

Durkheim studerade samhällsutvecklingen och såg hur industrialiseringen förändrade samhället. Han talade om två typer av samhällen och olika typer av solidaritet. Den arbetsdelning som höll ihop samhället. De två former av arbetsdelning som Durkheim kunde se kallade han för ‘’mekanisk solidaritet’’ och ‘’organisk solidaritet’’  

Mekanisk solidaritet kan jämföras med att hela familjen hjälps åt att hjälpa till med till exempel jordbruk. Organisk solidaritet, däremot, var när arbetsuppgifterna var uppdelade och varje individ hade sin specialisering. Alltså sin egen specifika uppgift eller arbete. Till exempel smed, snickare eller bagare.
Durkheim hade en konservativ samhällssyn och studerade det sjuka i samhället, bland annat orsakerna till kriminalitet. Han menade att man skulle eftersträva ett organiskt samhälle, där alla delar är beroende av varandra, istället för ett mekaniskt.

Durkheim benämns idag som en funktionalism och det menas med att han försökte urskilja samhällets olika funktioner, det viktigaste för Durkheim var att bibehålla en balans i samhället och om det blir obalans kan det motverkas med socialisationsprocessens. Denna process innebär att alla individer ska uppfostras till att förstå samhällets normer och värderingar. Alltså att alla individer får lära sig tidigt vad som är rätt och fel och vad som är bra och dåligt och detta betyder att alla kommer få samma kulturella bakgrund och bete sig på ett likadant sätt.  

Han antyder att olikheten är den som förenar och håller ihop samhället, inte likheten. Han menar att olikheten är den som gör att människor blir beroende av varandra. Ju mer olikhet det blir desto mer beroende blir man, enligt honom. Emile Durkheims tanke är att samhället utgör en helhet och denna helhet består av en mängd olika delar.

Han menar att dessa alla delarna hänger ihop tex skulle en del ändras så skulle det påverka de andra delarna och de skulle ändras precis på samma sätt. Enligt hans teori så behöver människan samhället och samhället behöver människan för att allt ska fungera. Sånt som vilja och ambitioner måste begränsas, tex alla kan inte vara programledare, chef eller vad det nu kan vara, det måste finnas en viss begränsning på hur många man behöver.

Sen måste vissa regler och riktlinjer följas och allt detta måste fungera och på nåt sätt hålla ihop annars blir det stora problem som kan leda till kaos i samhället

Han studerade även andra områden som exempelvis självmord, där han räknas som en av pionjärerna. Hans bok Självmordet anses vara en klassiker inom sociologin. Hans senare texter har haft fokus på religionens betydelse men också hans teorier om intimitet och nära relationer.                                               

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Sociologisk undersökning - Gabriella, Ornina och Louisa

https://docs.google.com/document/d/1Hv5gJUjmq12L9eolxdXSZ6uPUn1V4OKzoo1yxZrC6hM/edit?usp=sharing