Hur jämställda är kvinnor i Sverige?
Boken jag ska recensera heter “Hur jämställda är kvinnor i Sverige” och organisationen som skrivit boken är Sverige kvinnolobby som arbetar för att förbättra kvinnors villkor i samhället. Boken publicerades i september 2009, Stockholm.
“Hur jämställda är kvinnor i Sverige” är en bok som beskriver hur kvinnor och män har det i Sverige idag och vad som måste förändras för att de ska ha samma möjlighet att forma samhället och sina egna liv. Boken är uppdelad i 5 underrubriker där “Om FN:s kvinnokonvention” inleder med att ta upp hur de mänskliga rättigheterna inte följs och att det därför är varför FN gjort en kvinnokonvention som en ny bestämmelse för hur diskrimineringen av kvinnor ska få ett slut. Vidare handlar boken om de olika bestämmelserna som b.la förklarar att kvinnor ska tjäna lika mycket som män om de har samma slags arbete, kvinnor ska också kunna ha en plats inom politiken, kvinnor ska ha samma rättigheter som män att bli medborgare i ett land, kvinnor ska ha samma rättigheter som män i utbildningar, mm. Boken handlar även om Sveriges del i det hela, hur Sverige kommit en lång bit inom jämställdhet i jämförelse med hur det var förr, men att Sverige dock har vissa punkter som måste förbättras då våra 4 grundlagar krockar med kvinnokonventionen på många sätt.
Personligen tycker jag att denna bok är väldigt bra, den tar upp viktiga bestämmelser och förklarar allmänt om hur Sverige kommitt inom jämställdhet i jämförelse med hur det var förr. Boken är skriven på lättläst svenska och därav kan alla ta del av boken utan några svårigheter, både barn och vuxna men även de nyanlända i Sverige. Feminism är ett komplicerat ämne för många och denna bok underlättar för läsarna att förstå ämnet på grund av att den förklarar på individnivå ämnet feminism.
Denna bok har gett mig en större inblick generellt om feminism. Personligen håller jag med om det mesta som står i boken, däremot anser jag inte att det är nödvändigt att även tvinga män att ta ut en del av föräldraledigheten. Det är ett personligt ämne och skiljer sig från familj till familj på grund av religion, etnicitet och kulturell bakgrund. Däremot kan jag tänka mig att det kan gynna en kvinnas karriär ifall män tar ut föräldraledigheten. Detta gör att kvinnor stiger karriärmässigt inom samhället vilket feminism även strävar eftet, likvärdighet mellan de bägge könen.
I helhet tycker jag att boken är väldigt bra, kvinnolobbyn förklarar väldigt noggrant men ändå på ett lättläst vis att jämställdhet inte är ena könets vinst utan att jämställdhet mellan båda könen är en kamp om rättvisa. Men eftersom boken är skriven av endast kvinnor kan det anses vara väldigt subjektivt och ge en förvrängd bild av verkligheten.
Ornina Hawsho EK16JU
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar